Gogol Bordello på Gröna Lund

Gogol Bordello kallar sig det enda bandet i världen som spelar zigenarpunk. Utan att veta så är det säkert så. De är just nu ute på sin europaturné för att promota sitt nya album ”Seekers and Finders”. De äntrar Gröna Lunds stora scen med en förhoppning om att värma upp en ganska frusen publik.

Första gången jag hörde talas om bandet tyckte jag att det var jäkligt bra. Det var av en slump då de var förband till Danko Jones för en himla massa år sedan. Den energi som bandet släppte lös under konserten var svår att motstå. Sångaren Eugen bryter på härligt östeuropeisk vis, vilket gör bandet än mer charmigt. Men får jag välja så vill jag se bandet i en lokal och inte utomhus.

När jag lyssnar på Gogol Bordello på skiva märker jag att jag tröttnar ganska snabbt. Men nu när de spelar live är det jäkligt ösigt. Hela bandet ger järnet och sprider ut energi till publiken. Trots att det är lite mer än halvfullt framför scenen får de bra respons. Många i publiken dansar runt skuttar och sprätter med benen i balkandans. Jag kan inte heller stå still då gitarristen får feeling och skuttar runt och springer som en toking. Bäst blir det naturligtvis när deras största hit ”Start wearing purple” spelas. Då är det allsång på hög nivå. Även kärlekslåten ”Alcohol” är riktigt bra, men jag är glad att jag inte stod i mitten då Eugen spiller ut lite rödvin ut i publiken.

Det man reflekterar över i slutet är att publiken (stockholmarna) skanderar ”en gång till” när de vill ha extranummer. Som om jänkarna skulle fatta vad det betyder. Men de kommer som sig bör ut en gång till och drar av en go version av Elvis Presleys ”Always on my mind”. Och när allt är över klockar spelningen in på 1h 45min. Gogol Bordello gav energi och värmde upp en kall Stockholmskväll. Och jag tror att de i publiken som aldrig hört Gogol Bordello tidigare är nöjda att de nu gjort det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s